Nykyisten älypuhelinten kehitys

Ihmiset käyttävät älypuhelimiaan nykyisin ihan kaikkeen. Siinä missä vielä parikymmentä vuotta sitten piti lähteä toimittamaan asiaansa johonkin fyysiseen paikkaan, hoituu moni asia nykyisin puhelimen välityksellä. Jos haluat ilmoittautua harrastejoukkueen jalkapalloharjoituksiin, lukea lapsesi opettajan tuntimerkintöjä tai katsoa milloin autokorjaamolla olisi vapaita aikoja, nämä kaikki hoituvat nykyisin näppärästi älypuhelimen avulla. Parikymmentä vuotta sitten nämä kaikki olisivat vaatineet vähintään puhelinsoittoja ja todennäköisesti käynnin paikan päällä. Ihmiset eivät nykyisin ehkä edes huomaa miten helpoksi monen arkisen asian hoitaminen on käynyt.

Älypuhelinten valtakauden alku

Älypuhelimia alkoi vyöryä markkinoille ja kuluttajille 2010-luvun taitteessa. Apple julkisti iPhone 3:n vuonna 2008 ja uudistetun iPhone 4 -puhelimen vuonna 2010. Nämä puhelimet räjäyttivät älypuhelinmarkkinat, kun ihmiset huomasivat miten helppoa ja vaivatonta puhelinta on käyttää ja mitkä sen mahdollisuudet ovat.

Monet kuluttajat olivat alkuun erittäin skeptisiä älypuhelimia kohtaan. Ajateltiin että ennen on pärjätty ilman älypuhelimia, joten miksi ei pärjättäisi myös jatkossa. Moni joutui kuitenkin pyörtämään puheensa, kun huomattiin miten monipuoliseen käyttöön älypuhelin taipuu.

Lisäksi puhelimiin oli saatavilla lukemattomia pelejä ajankuluksi, sekä uutispalveluiden sovelluksia, joista pystyi lukemaan päivän uutiset reaaliajassa. Enää ei tarvinnut odotella seuraavan päivän sanomalehteä, jotta tiesi mitä maailmalla on tapahtunut. Toki näitä tietoja oli pystynyt katsomaan jo aikaisemmin internetistä, mutta nimenomaan älypuhelinten tulo markkinoille tehosti internetin palveluiden käyttöä. Monikaan ei jaksanut nähdä vaivaa ottaa tietokone esiin ja alkaa lukemaan uutisia vaikkapa läppärin ruudulta. Nyt kun taskussa oleva laite oli aina valmis, niin tilaisuuteen myös tartuttiin paljon paremmin.

Älypuhelinten moninaiset käyttötavat

Nykyisillä puhelimilla voi siis tehdä lähes mitä tahansa. Älypuhelimissa on myös nykyisin jo todella laadukkaita kameroita, joten tavallisille pokkareille ei enää ole tarvetta. Kun kuvatkin saadaan suoraan puhelimen muistiin, niin niiden jakaminen sosiaalisessa mediassa on helppoa. Internetissä toimii lukuisia media-alustoja, joissa voi jakaa tilapäivityksiä, kuvia ja videoita.

Puhelimissa on myös monia antureita, jotka mahdollistavat mitä moninaisempien sovellusten käytön. Älykännykällä voi käyttää karttasovelluksia, joista näkee oman sijaintinsa kartalla ja voi navigoida eteenpäin. Tämä on kätevää, kun on vaikkapa reissaamassa uudessa kohteessa, eivätkä paikat ole ennalta tuttuja. Ennen piti kaivaa paperinen kartta esiin ja katsoa tienviittoja, jotta näki missä kohtaa oltiin menossa. Nykyiset karttasovellukset neuvovat käyttäjää eteenpäin, eikä ole tarpeellista tietää minkä nimisellä tiellä on menossa.

Myös kaupankäynti on osaltaan mullistunut älypuhelinten käytön myötä. Ennen piti lähteä kauppaan katsomaan tarjontaa, kun nykyään voi selata nettikauppojen valikoimia kätevästi suoraan omalla kotisohvallaan. Fyysisten kauppojen valikoima on myös monesti paljon suppeampi, kuin nettikauppojen. Tämä on ehdoton myyntivaltti internetissä toimiville kaupoille, koska koko valikoimaa ei tarvitse olla näytillä hyllyssä. Asiakas voi selata digitaalista katalogia ja valita sieltä haluamansa tuotteet. Olipa ostoslistalla sitten ulkoverhouspaneeli, auton öljynsuodatin tai uudet luistimet, niin internetin verkkokaupoista ne löytyvät varmasti.

Nykyajan ihmiset ovat niin tottuneet käyttämään älypuhelimiaan, että olisi hankala kuvitella elämää ilman niitä. Kaikkeen löytyy nykyisin oma sovellus tai nettisivu. Jos jotain asiaa ei voi hoitaa älypuhelimella, sitä pidetään auttamattomasti vanhanaikaisena, ja niinpä sellainen asia jää monesti hoitamatta nykyajan ihmisellä.