Teknologian avulla voi säästää sekä rahaa että luontoa

Jos ajatellaan suomalaisten hiilijalanjälkeä, suurin osa siitä koostuu elämisestä ja liikkumisesta. Monet ajattelevat, että näihin asioihin ei juurikaan voi vaikuttaa itse. Se ei kuitenkaan ole missään mielessä totta. Nykyisin on olemassa monia 4G- ja IoT-verkkoja hyödyntäviä teknisiä ratkaisuja, jotka säästävät luontoa ja siinä samassa myös rahaa. Iso osa hiilijalanjäljestä koostuu asunnon lämmittämisestä. Monesti kotia lämmitetään liian paljon ja toisaalta sitä voidaan lämmittää myös väärään aikaan. Rahaa kuluu jatkuvasti, kun sähkölaskun summa nousee nousemistaan. Myöskään ympäristö ei pidä siitä, kun lämpöä heitetään hukkaan tai kotien lämpötilat ovat liian korkeat. Monet ajattelevat, että vaikkapa varastojen tai tyhjillään olevien huoneiden lämpötilan tulisi olla sama kuin muuallakin kodissa. Se ei kuitenkaan missään nimessä pidä paikkaansa. Varastoiden ja tyhjillään olevien huoneiden lämmittämisen voi unohtaa joko kokonaan tai sitten lämpötilaa voi säätää huomattavasti alhaisemmaksi.

Kodin energiankulutuksen seuraamiseen on olemassa monenlaisia teknisiä ratkaisuja, jotka tekevät sen helpoksi. Myös sähköyhtiöt ovat alkaneet lähettää muun muassa muistutusviestejä, mikäli kodin sähkönkulutuksessa havaitaan jotakin normaalista poikkeavaa. Sähköyhtiöiden verkkosivuilla voi myös seurata omaa energiankulutustaan ja sen mukaan tehdä muutoksia siihen. Toki on mahdollista ostaa myös energiankulutusta seuraavia laitteita, joilla päästään tarkempaan käsitykseen siitä, miten paljon sähköä oikein kuluu. Jos haluat lukea lisää rahan säästämiseen liittyviä kirjoituksia, saa niistä varmasti monia hyviä vinkkejä kulujen karsimiseen. Kulujen karsiminen vaatii paljon vähemmän kuin mitä voisi kuvitellakaan. Kenenkään ei tarvitse välttämättä tehdä suuria tai edes niin näkyviä muutoksia. Jos pienetkin muutokset näkyvät kuluissa.

Etätyöt vähentävät ihmisten liikkumista

Etätöiden tekeminen on tullut aina vain helpommaksi. Nykyisin suuri osa ihmisistä pystyisi tekemään etätöitä niin halutessaan. Tekniset ratkaisut ovat kehittyneet ja esimerkiksi erilaiset virtuaalineuvottelut, kuten Google Meets ja Zoom, ovat tulleet monille tutuiksi. Näiden avulla voidaan korvata monet työmatkat, jolloin myös ihmisten liikkuminen paikasta toiseen vähenee huomattavasti. Ei ole mitään järkevää lentää vaikkapa toiseen maahan palaveriin, jos saman palaverin voi toteuttaa etäyhteyden välityksellä. On kuitenkin tärkeää, että etäyhteydet toimivat. Tänä päivänä kaikki suurimmista virtuaalineuvotteluista toimivat todella hyvin ja niiden kuvan- ja äänenlaatu on moitteetonta. Sen vuoksi niitä ollaankin alettu suosimaan aina vain enemmän. Se on hyvä asia ympäristön kannalta.

Ihmiset voivat seurata omaa hiilijalanjälkeään teknologian avulla. Puhelimeen on saatavilla monenlaisia sovelluksia ja laskureita, jotka kertovat, kuinka paljon yksittäinen ihminen kuluttaa ja mitkä teot tai tavat ovat itse asiassa rasittavia ympäristöä ajatellen. Monet näistä sovelluksista ja laskureista ovat suorassa yhteydessä rahankulutukseen. Yleensä voidaankin ajatella, että kaikki sellainen toiminta, mikä säästää luontoa, säästää myös rahaa. Omaa rahankäyttöään voi seurata monenlaisten taulukoiden avulla. Kun kaikki menot kirjaa tarkkaan ylös, voi niitä tarkastella aina kuukauden lopussa ja miettiä, olivatko kaikki menot tarpeellisia. Ylenpalttinen kuluttaminen ei ole hyväksi ympäristölle eikä myöskään lompakolle. Kaikista järkevintä onkin ostaa vain tarpeeseen ja pyrkiä välttämään heräteostoksia. Ota siis erilaiset tekniset sovellukset avuksesi ja ala tarkastelemaan niin hiilijalanjälkeä kuin rahankulutusta. Jos niitä molempia pyrkii pienentämään aktiivisesti, voi eron omassa kulutuksessa huomata jo vain muutaman kuukauden kuluessa siitä, kun tarkastelun aloitti.