Kuten moni voi nimestäkin jo aavistaa, 5G-teknologia on 3G- ja 4G-teknologioiden tuore seuraaja. Kyseessä on 4G-verkkoa moninkertaisesti nopeampi yhteys, jonka kautta käyttäjillä on mahdollisuus ladata suuriakin määriä dataa vain muutamissa sekunneissa.
Digitalisoituminen ja teknologian valtava harppaus eteenpäin ovat saaneet myös kuluttajat vaatimaan puhelimilta yhä enemmän. Enää ei riitä, että puhelimessa on netti ja sillä voi soittaa, sillä nyt käyttäjät etsivät suuremmalla keskusmuistilla, paremmalla prosessorilla ja nopeammilla yhteyksillä varustettuja älypuhelimia, jotka päihittäisivät kaikki edeltäjänsä jokaisessa luokassa.
Tehokkaammat puhelimet ja tietokoneen veroiset hinnat ovat saaneet käyttäjät myös huolehtimaan puhelimistaan entistä paremmin, ja ne pyritään suojaamaan parhailla ja laadukkaimmilla kuorilla ja panssarilaseilla, jotka voi tilata näppärästi myös https://kannykkalompakko.fi-nettikaupasta ilmaisella ja nopealla toimituksella. Tällä tavalla älypuhelimen käyttöaikaa voidaan pidentää, sillä tänä päivänä puhelin on ennen kaikkea tärkeä apuväline työskentelyyn, vapaa-aikaan ja sosiaalisen elämän ylläpitoon.
5G-yhteyden hyödyistä
5G:n suurin etu on sen tehokkuus, sillä tämä viidennen sukupolven yhteys tulee jopa kymmenkertaistamaan nykyisen mobiilidataverkoston nopeudet. Käytännössä tämä uudistus mahdollistaa muun muassa entistä laadukkaampien videoiden striimauksen ja jakamisen sekä pilvipalveluiden entistä tehokkaamman käytön. Nopeammat 5G-yhteydet myös vähentävät verkkojen ruuhkautumisen riskiä, mikä on loistava uutinen erityisesti suomalaisille, sillä mobiilidatan käyttäjien määrä kotimaassa nousee jatkuvasti.
5G-yhteyteen on lisäksi liitetty useita eri ominaisuuksia, jotka tekevät Esineiden internetin eli IoT:in käytöstä entistä tehokkaampaa. Näiden ominaisuuksien joukosta löytyvät esimerkiksi normaalia pienempi akun kulutus, useamman IoT-laitteen samanaikainen tuki sekä entistä laajempi IoT-verkon kuuluvuus. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että IoT-sensoreita on mahdollista rakentaa suuria määriä lähes minne vain, sillä ne ovat samalla sekä edullisia että huoltovapaita, eivätkä aiheuta mobiiliverkon ruuhkautumista tai tukkeutumista.
5G-verkon avulla tiedonsiirron viive voi pienentyä parhaassa tapauksessa jopa alle puoleen nykyisestä viiveestä, mikä taas mahdollistaa esimerkiksi virtuaalitodellisuuden tehokkaamman käytön. Se avaa erityisesti palvelualalle täysin uusia ovia. 5G-verkon avulla langattomien palveluiden käyttömahdollisuudet parantuvat entisestään, jolloin esimerkiksi etäohjaukseen liittyviä ominaisuuksia voitaisiin kehittää huimasti.
5G tarjoaa myös yrityksille entistä parempia mahdollisuuksia käyttöverkon optimointiin, sillä 5G:n kautta esimerkiksi verkon jakaminen eli network slicing on entistä helpompaa. Kyseessä on ominaisuus, jonka avulla yrityksen käyttämä verkko voidaan jakaa useaan eri kerrokseen, joista jokaiselle kerrokselle voidaan määrätä tiettyjä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat kunkin kerroksen optimaalisemman käytön.
5G-yhteyden haitoista
Siinä, missä 5G voi tuoda teknologian maailmaan täysin uusia ulottuvuuksia, on sen käyttö herättänyt yhteiskunnassa myös jonkin verran keskustelua. Tällä hetkellä yksi puhutuimmista 5G:n mahdollisista haitoista on ionisoimaton radiotaajuussäteily, jonka odotetaan kasvavan 5G-yhteyttä hyödyntävissä langattomissa laitteissa.
Ionisoimaton radiotaajuussäteily voi tutkijoiden mukaan nostaa haitallisten vapaiden radikaalien lisääntymistä soluissa, mikä taas voi omalta osaltaan esimerkiksi lisätä elimistön geneettisiä muutoksia ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa neurologisia ongelmia tai syöpää. Tutkimusten mukaan tämänkaltainen säteily ei pelkästään vaikuttaisi ihmisiin, vaan liiallinen altistuminen voi aiheuttaa muutoksia myös muissa maapallon elävissä eliöissä eli kasveissa ja eläimissä.
Aiheesta on kuitenkin vielä mahdotonta antaa täysin pätevää tietoa, sillä puhelimen käytön pitkäaikaisista vaikutuksista löytyy edelleen vain vähän tietoa. Pohjoismaalaiset säteilyturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovatkin ilmoittaneet, että puhelimen käytön vaikutuksista voidaan saada yksiselitteistä ja luotettavaa tietoa vasta useiden vuosikymmenien päästä. Myös Suomen säteilyturvakeskus on ilmoittanut, että ionisoimaton radiotaajuussäteily ei ainakaan tällä hetkellä kykene rikkomaan solujen kemiallisia sidoksia.