Huimat teknologian harppaukset

Oletko koskaan miettinyt kuinka erilaista elämä olisi, jos esimerkiksi puhelimia, höyrykoneita, rokotuksia tai vaikka lentokoneita ei olisi koskaan keksitty? Monet jokapäivä käyttämistämme teknologisista keksinnöistä ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta oli aika, jolloin niitä ei ollut vielä keksitty.

Teknologian huimimmat harppaukset mahdollistavat elämisen näinä päivinä hyvin erilaisena, kuin esimerkiksi 100 vuotta sitten. Tässä esittelemme niistä muutamia tärkeimpiä:

  1. Puhelin

Jos heti ensimmäisenä aamulla tartuit älypuhelimeesWinter shopping seasoni, et ole ainoa. Puhelimet ovat meille nykyaikana yhä tärkeämpiä ja tärkeämpiä laitteita arkipäiväisten toimien suorittamisessa, eikä puhelimella soittaminen yllä monille enää edes puhelimen Top 3 -toimintoihin. Ensimmäisillä puhelimilla pystyi pelkästään soittamaan ja linjan laatu oli vähän niin ja näin.

Puhelimen keksi alun perin Johan Philipp Reis 1860-luvulla, mutta patentin laitteelle sai Alexander Graham Bell kuusi vuotta myöhemmin keksittyään ensimmäisen kaupallisen puhelimen. Tästä vuosien varrella on syntynyt nykyinen älypuhelin, josta mahdollisesti tälläkin hetkellä tarkastelet tämän artikkelin sisältöä.

  1. Hehkulamppu

Kuvittele elämä pelkän kynttilän tai öljylampun valossa. Monet nykyajan asioista tuntuvat mahdottomilta ilman lamppuja ja niiden valoa, kuten toimistot ja ostoskeskukset, puhumattakaan katuvaloista.

Hehkulampun keksijä, Humphry Davy, on siis tehnyt meille valtavan palveluksen keksiessään hehkulampun. Keksintöä sittemmin vuonna 1879 paranteli Thomas Edison, joka tunnetaan yleisimmin hehkulampun isänä. Hän keksi lopulta lampun, joka pystyi palamaan jopa huikeat 1500 tuntia. Tämä mullisti täysin auringonlaskun jälkeiset aktiviteetit ja sosiaalisen kanssakäymisen.

  1. Sähkö

Tosin mitä tekisimme hehkulampulla kuin puhelimellakaan, jos sähköä ei olisi keksitty. Sähkö keksittiin jo 1600-luvulla William Gilbert -nimisen miehen toimesta. Vasta paljon myöhemmin vuonna 1752 Ben Franklin todisti, että salama oli samaa ainetta, ja sähkön keksiminen tunnetaan siis hänen toiminaan. Sähkö mahdollistaa nykyään niin monia asioita jokapäiväisessä elämässämme, että olisi lähes mahdotonta kuvitella nyky-yhteiskuntaa ilman sitä.

  1. Lentäminen

Vaikka lentäminen ei kaikkien arkielämässä suoranaisesti vaikutakaan, maidenvälinen kauppa olisi täysin toisenlaista ilman lentokoneita. Niidenkin, jotka eivät matkustele, on myönnettävä lentämisen valtava vaikutus myös matkustelun helppouteen ja nopeuteen. Ensimmäisen onnistuneen, ihmistä kannattelevan lentävän lentokoneen esimuodon keksi Sir George Cayley. Hän selvitti myös neljä aerodynaamista voimaa, joita ilman lentäminen olisi mahdotonta.

  1. Antibiootit

Antibiooteista on näyttöä niin hyvän kuin pahankin puolesta, mutta tiesitkö, että ilman antibiootteja tuberkuloosi ja kuppa olisivat edelleen yleisiä ja kohtalokkaita tauteja? Antibioottien ensimmäisen muodon, penisilliinin, keksi alun perin ranskalainen lääketieteenopiskelija Ernest Duchesne, mutta valitettavasti hänen keksintönsä sai vain vähän huomiota. Vasta vuonna 1928 skottilaisen biologin Alexander Flemingin uudelleen keksiessä penisilliinin keksintö otettiin tosissaan.