Älykoti 2017

Kaukana tuntuvat olevan ajat, jolloin ihminen huolehti kodistaan monta tuntia päivässä. Nykyään tilanne on liki päinvastainen, kun koti huolehtii omistajastaan. Termi ”älykoti” pyörii kiinteistönvälittäjien huulilla ja saa veden kilahtamaan ostajan kielelle. Älykäs asumus ohjaa kodin pistorasioita ja pitää huolta, etteivät valot jää päälle. Se pitää ilman kodin sisällä asukkaan toivomissa rajoissa. Tiesitkö, että jopa ovikellon voi ohjata älypuhelimeen tai tablettiin ja estää näin äänekkäät pimputukset esimerkiksi vauvan nukkuessa?

Kyllä koti tietää

Erilaisia tunnistimia, antureita ja lähettimiä on lukuisia. Ne kaikki palvelevat tiettSmart Home Device - Home Controlyjä erikoistarpeita. Liiketunnistin kertoo, onko kukaan kotona. Huolestunut vanhempi voi näin tarkistaa, onko lapsi herännyt ajoissa kouluun vai onko uninen jälkikasvu jämähtänyt aamupiirrettyjen ääreen. Sama pätee myös, kun lapsi pääsee koulusta. Enää ei tarvitse soittaa tarkistaakseen, onko innokas koululainen ehtinyt jo kotiin.

Liiketunnistin tuo samalla tavalla turvaa luvattomien vieraiden varalta kouluympäristössä. Kännykkä piippaa asetettujen asetusten perustella ja kertoo käyttäjälleen, kuka alakerrassa liikkuu.

Koti luo tunnelmaa

Älykotia ei kuitenkaan ole suunniteltu pelkästään valvovaa isoveljeä varten, vaan luomaan tunnelmaa iltojen pimeyteen. Koti toivottaa asukkaansa tervetulleiksi sytyttämällä valot autotalliin ja eteiseen. Romanttisen hetken lähestyessä voit himmentää valon leimua yhdellä napin painalluksella. Valaistusta on mahdollista myös ajastaa ja hallita etänä.

Lisäksi kodin ja älypuhelimen kalenterin voi synkronoida yhteen, jotta koti tietää, koska odottaa sinua saapuvaksi. Huonekalut eivät ole paitsi tyylikkäitä, kuten sivuston https://www.furniturebox.fi/ tarjoamat kalusteet, vaan sisältävät lisäksi antureita, jotka tietävät, mikä on käyttäjän lempiasento.

Neuroosit haltuun

Älykodin toimintojen ansiosta kenenkään ei tarvitse enää ajaa kotiin tarkistaakseen, jäikö liesi tai kahvinkeitin päälle. Itsensä hemmottelusta pitävä kodinomistaja täyttää Moccamasterin illalla, jotta koti ajastaa keittimen, joka herättää isännän tai emännän aamulla tuoreen kahvin tuoksuun. Radio tai lempilevy pärähtää niin ikään soimaan sopivalla hetkellä ja kodin lämpötila nousee mukavalle tasolle, ennen kuin uninen nenä pilkistää ulos vällyjen välistä.

Ei ole myöskään tarpeellista olla kurkkimassa pesukoneeseen kuin heikkohermoinen, sillä koti ilmoittaa sinulle automaattisesti puhelimen välityksellä, kun pesuaine alkaa olla lopussa – ja tilaa jopa sitä itse lisää! Saman toiminnon voi asettaa vahtaamaan jääkaapin sisältöä.

Tulevaisuus on täällä

Vaikka edellinen kuvaus saattaa kuulostaa tieteiselokuvaa muistuttavalta visiolta, ei se sitä ole. Erilaiset ajastimet, kuten auton moottorin lämmittimet, ovat olleet käytössä jo pitkään. Sovellukset ovat vain liittäneet älypuhelimet ja kodin tunnistimet yhteen saumattomaksi kokonaisuudeksi. Eräiden tutkimusyhtiöiden mukaan kodissamme tulee olemaan vuoteen 2020 mennessä yli 500 älylaitetta!

Määrä saattaa tuntua suurelta, mutta se ei sitä ole. Verkkoon liitetyt laitteet tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia elämiseen ja asumiseen.