Televisioiden kehitys

Televisiota on katsottu jo vuosikymmenten ajan. Suomen ensimmäiset televisiolähetykset alkoivat jo 1950-luvulla, ja pian sen jälkeen televisioita alkoikin ilmestyä useisiin suomalaiskoteihin. Jo 1970-luvulla televisio oli varsin yleinen kodin tekninen laite.

Vuosikymmenten ajan television perusperiaate säilyi samana, mutta muutamien viimeisten vuosien aikana televisio on kokenut suuren mullistuksen. Mitä tällä kehityskululla sitten tarkoitetaan, ja miten television käsite on muuttunut viime aikoina?

Nykyisin televisioita, ja sen ohjelmia kehitetään todella paljon ja moni yritys onkin varmasti hakenut yrityslainaa tätä kehitystä varten. Jos kiinnostuit aiheesta, niin lue ihmeessä eteenpäin. Kerromme tarkemmin television kehityksestä vuosien varrella ja millaisesta laitteesta katselemme televisio-ohjelmia tulevaisuudessa.

Perinteinen televisio

Kun televisiolähetykset alkoivat Suomessa 1950-luvulla, siitä lähtien ohjelmat ovat pyörineet jollakin televisiokanavalla. Vielä 2000-luvun alussakin katsottiin ohjelmaoppaasta, että mihin aikaan suosikkiohjelma alkaa, ja siihen aikaan sitten asetuttiin television ääreen seuraamaan kyseistä ohjelmaa. Näin oli toimittu vuosikymmenten ajan, ja television toimintaperiaate oli säilynyt samana. Tietysti lähetysten laatu on parantunut huomattavasti, ja kanavia syntynyt vuosien saatossa lisää, mutta katselun käsite oli säilynyt samana. Nykyisin internetin aikakaudella televisio on kuitenkin kokemassa varsinaista mullistusta. Nykyihmiset eivät enää välttämättä miellä televisiossa olevia kanavia varsinaisesti kanaviksi. Erityisesti nuorempi sukupolvi ei ymmärrä kanavien käsitettä ollenkaan samalla tavalla kuin hieman varttuneempi sukupolvi.

Nykyään katsotaan sisältöä

Nykyisin ei siis seurata varsinaisesti mitään televisiokanavaa. Nykyään katsotaan sisältöä. Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan ei enää tutki ohjelmaopasta tai merkitse kalenteriin, että moneltako oma suosikkiohjelma alkaa. Kaikkea sisältöä, eli ohjelmia, voi katsella suoratoistopalveluista juuri silloin kun itse haluaa. Monet nuoremmat eivät enää edes seuraa ohjelmia perinteisestä televisiosta, vaan sisältöä katsotaan mobiililaitteilla tai tietokoneen ruudulta. Moniin televisioihin onkin saatavilla suoratoistopalveluiden sovelluksia, joilla sisältöä voi kuitenkin kätevästi katsella suoraan televisiosta. Enää ei siis tarvitse selata kanavia läpi, vaan voi vain valita haluamansa sovelluksen ja valita sieltä haluamansa ohjelman. Nykytelevisio mielletäänkin lähemmäksi tietokonetta tai vaikkapa tablettia, kuin perinteistä televisiota. Siihen voi ladata sovelluksia, ja sillä voi tehdä paljon muutakin kuin katsoa ohjelmakanavia.