Teknologian vaikutus jalkineisiin

Teknologia on kuin varkain hiipinyt myös kenkäteollisuuteen. Sen avulla pystytään sekä vaikuttamaan kengän käyttömukavuuteen että laatuun, mutta uusien keksintöjen välityksellä jalkineisiin voidaan liittää erilaisia, hyödyllisiä ominaisuuksia. Ehkä jonakin päivänä voit tietyllä tavalla viheltämällä kutsua eteisestä luoksesi lenkkikengät.

Likaa ja vettä hylkivät kalvot

Kaikkein merkittävin tavallisen kuluttajan kenkien käyttöön vaikuttava teknologinen edistys on tapahtunut erilaisissa vettä ja likaa hylkivissä kalvoissa, jotka kuitenkin samalla ovat hengittäviä. Nämä kalvot estävät kosteuden pääsyn jalkineeseen ulkoa päin, mutta mahdollistavat jalkapohjan hikoillessa syntyvän kosteuden pääsyn ulos päin. Tällä tavalla on saatu luotua märkiin olosuhteisiin sopivia jalkineita, jotka ovat huomattavasti perinteistä kumisaapasta miellyttävämpiä käyttää ja jotka usein näyttävätkin hauskemmilta.

Suurin etu näiden kalvojen käytössä on saavutettu ulkoilujalkineissa, mutta niiden käyttäminen on nykyään tavallista myös esimerkiksi talvisaappaissa ja kävelykengissäkin.

Mikrosiru kengässä mahdollistaa monia asioista

Teknologin avulla kenkä saadaan myös lähettämään tietoa sen rakenteisiin kiinnitetyn sirun avulla, mikä mahdollistaa esimerkiksi automaattisen ajanoton juoksukilpailuissa tai varaslähdön tunnistamisen suuressa joukkolähdössä. Tämä keksintö on muuttanut urheilutapahtumien järjestämisen aivan toisenlaiseksi, sillä suurta joukkoa ajanottajia ei enää tarvita. Nykypäivän ajanotto on varsin luotettavaa, kunhan vain kaikki urheilijat aktivoivat kengässään olevan sirun.

Sirun avulla voi liikunnan harrastaja myös seurata omaa harjoitteluaan, sillä tavalliset lenkkikengät voivat nyt seurustella älypuhelimen kanssa. Siru lähettää tiedot reiteistä, nopeuksista ja pysähdyksistä puhelimeen, josta ne voi jakaa edelleen sosiaaliseen mediaan tai siirtää henkilökohtaiseen harjoittelupäiväkirjaan. Näin tavoitteellisen harjoittelun aloittaminen tulee entistäkin helpommaksi, ja motivaatiota toki lisää, kun voi kilpailla kavereiden kanssa myös sosiaalisessa mediassa eikä aina vain juoksemalla kilpaa.

Sirun voi myös sijoittaa esimerkiksi lapsen ja dementoituneen henkilön kenkään, jolla henkilön paikallistaminen eksymistapauksessa käy helposti, mikäli henkilö vain ei ole riisunut jalkineitaan.

Tekniikan vaikutukset kenkien hoitoon

Tekniikka on tuonut suuren muutoksen myös kenkien hoitoon. Esimerkiksi suihkuttamalla jalkineet huolellisesti likaa ja vettä hylkivällä aineella saadaan kauniit korkokengät palvelemaan myös sateisella säällä ilman, että tarvitsee pelätä niiden menevän pilalle. Myös perinteiset ulkoilujalkineet kannattaa toki suojata suihkeilla, ja aivan mahdottomaan keliin tuskin kannattaa korkkareilla lähteä.

Perinteiset tavat huolehtia jalkineista ovat silti tärkeät. Ennen kaikkea on muistettava, että kengät tulee pitää puhtaina ja etenkin katusuola on pyyhittävä jalkineista pois päivittäin, sillä se vaurioittaa kenkien materiaaleja jäädessään niiden pintaan.